Съдийската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Миталов

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов, на когото Държавният департамент наложи забрана да влиза в Съединените щати заради корупция, съобщи БНР. Точката беше внесена като допълнителна в редовния дневен ред на Колегията.

Решението на колагията беше взето след повече от два часа дебати, проведени на закрито заседание.

Съдебните кадровици поискаха допълнителна информация от държавния департамент да уточни какви данни, уличаващи Миталов в корупция има, от главния прокурор и председателя на антикорупционната комисия - да кажат дали има дела или проверки срещу спецмагистрата, както и от Инспектората на ВСС и от правосъдния министър, който поиска дисциплинарното уволнение на Андон Миталов.

Съдебният инспекторат вече отговори, че направената проверка по делото, в рамките, на което Миталов е пуснал разследвания за шпионаж Николай Малинов да пътува до Москва, не е установила нарушение при администриране на делото.

Закононарушение обаче е открил правосъдният министър, защото при решаването на казуса спецсъдията не е потърсил мнението на наблюдаващия прокурор.

Именно за това той поднови искането си за уволнението на Миталов.