Депутатите обсъждат комисията за промени в Конституцията

© 2021 Народно събрание на Република България

Народните представители обсъждат проекта за създаване на временна комисия, която да разглежда промени в Конституцията, свързани с правата на гражданите, независимостта и отчетността на съдебната власт. Това съобщава БНР.

Председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов, който е един от вносителите, подчерта, че промените в Конституцията, пряко свързани със съдебната система, са належащи и очаквани от обществото:

„На тази тема е времето от много години! Много от промените, които трябва да се случат, зависят от възможността да се направят конституционни промени, особено по отношение на структурата на ВСС, статутът на главния прокурор, както и възможността за пряка конституционна жалба, която най-накрая да отвори пътя на всеки български гражданин да се възползва от благата на конституционното правораздаване с всички условности, с които може да се нарече то“.

Опозицията напълно отхвърли необходимостта от създаване на подобна комисия, за да има промени в Конституцията. Росица Кирова от ГЕРБ подчерта, че вече има постоянна комисия, която обсъжда конституционни и правни въпроси и временна не е необходима.

ДПС остро възрази на искането за временна комисия, без да има конкретен проект на управляващите за промени в Основния закон. Хамид Хамид заяви:

„Какво значат думите: „Няма да внасяме сега, въпреки че имаме нужните подписи“? Вие прочели ли сте колко подписа трябва да внесете конституция или проект за изменение на конституцията. Или вашият ментор Прокопиев не ви е казал как се внася Конституция? От малък слушах едни приказки: „Ако не искате да се свърши една работа, създайте комисия““.

От партия "Възраждане" определиха като излишна подобна комисия. Депутатът Николай Дренчев подчерта, че не това е дневният ред на обществото:

„Проблемите с тока, проблемите с галопиращата инфлация, кризите - и здравно-икономическа, и всякаква - това е дневният ред на обществото. Тази измислена комисия категорично не ѝ е нито времето, нито мястото в това, ползващо се с недоверието на обществото Народно събрание“.

От БСП обявиха, че ще подкрепят създаването на временна комисия за обсъждане на промени в Конституцията.

Управляващите посочват, че временната комисия ще търси съгласие от всички парламентарно представени партии. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че това трябва да се случи преди избора на нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Вносителите посочват, че последната конституционна ревизия от 2015 г. не е изпълнила всички препоръки и не покрива съществуващите стандарти. Предложението е комисията да работи шест месеца и да бъде от 14 народни представители, избрани на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група.